Samosprávy na Slovensku sú v historicky najhoršej situácii, hovorí primátorka Grúberová

HANDLOVÁ – Bez finančnej podpory štátu bude mať handlovská samospráva problém pripraviť vyrovnaný rozpočet na budúci rok.

Handlova 2400 x 630 Handlová - Bez finančnej podpory štátu bude mať handlovská samospráva problém pripraviť vyrovnaný rozpočet na budúci rok.

Upozornila na to primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová. „Samosprávy na Slovensku sú v historicky najhoršej situácii v zostavovaní rozpočtov, akú si pamätám,“ vyhlásila pred posledným zasadnutím mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať 7. decembra.

Podľa nej dôsledok uplynulých troch rokov, zákony na úkor samospráv, Matovičov daňový bonus, vysoká inflácia, nové kompetencie a povinné zvyšovanie platov vo verejnej správe či v školstve spôsobili nepredstaviteľné komplikácie. Potvrdil to aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik po utorkovom rokovaní predsedníctva združenia. Mestám a obciam podľa jeho slov chýba približne pol miliardy eur.

„Viaceré mestá a obce avizujú, že je vysoko pravdepodobné, že budú mať problém nielen prijať vyrovnaný rozpočet, ale že ho budú predkladať a schvaľovať v januári až februári, keď bude jasné, aká bude daňová prognóza, aké budú nové dane, ktoré očakávame, že budú tvorené nielen výnosom daní z príjmov fyzických osôb, ale aj výnosom daní z príjmov právnických osôb,“ uviedol Božik.

„Prvá verzia návrhu nášho rozpočtu rátala s deficitom cca 5 miliónov eur. Po osekaní všetkého možného sme v deficite približne 500-tisíc až milión eur. Posledné 3 roky sme boli len údržbári, teraz hrozí ešte horší scenár,“ upozorňuje na alarmujúci stav v baníckom meste Grúberová.

Dodala, že aktuálne čakajú, ako sa s týmto všetkým vysporiada nová vláda a následne rozpočet predložia na schválenie poslaneckému zboru mesta Handlová. Prvé návrhy na rozpočet 2024, 2025 sú už rozpracované a o tom, aký rozpočet bude schválený, respektíve či mesto bude v rozpočtovom provizóriu, budú rozhodovať poslanci koncom tohto roka.

Grúberová pre Trenčiansky Štandard tiež uviedla, že zostavovaniu rozpočtu sčasti pomôže úradníckou vládou schválená zmena týkajúca sa ešte covidových pôžičiek. Pre mesto Handlová to znamená, že nemusí splácať návratnú finančnú výpomoc vo výške 345-tisíc eur.

Na druhej strane však samospráva podľa nej v nastávajúcom období nemôže počítať s príjmom daní vo výške 60-tisíc eur od HBP, a. s., z dôvodu ukončenia ťažby uhlia v bani Handlová a bude potrebné uhradiť 218-tisíc eur spoločnosti F.I.N.M.O.S., za záverečné usporiadanie a odkúpenie majetku verejného osvetlenia, nakoľko v tomto roku končí zmluva na rekonštrukciu verejného osvetlenia z roku 2008.

Primátorka tiež prízvukovala, že samosprávy boli posledné 3 roky len údržbármi, a teraz podľa nej hrozí ešte horší scenár.

„Tak ako aj ostatné samosprávy aj my stojíme pred úlohou, kde nájsť chýbajúce príjmy, aby sme dokázali fungovať tak, aby sme boli oporou obyvateľom, zabezpečili im základné služby a aspoň aký taký rozvoj,“ pokračovala vo vysvetľovaní Grúberová.

Na otázku, či sa bude musieť mestské zastupiteľstvo na najbližšom rokovaní zaoberať aj novelizáciou viacerých všeobecne záväzných nariadení mesta, ktoré sa týkajú najmä miestnych daní a poplatkov, odpovedala: „Áno. Všeobecne záväzné nariadenia sú predmetom najbližšieho rokovania mestského zastupiteľstva 7. 12. 2023. Zatiaľ nebude samospráva predkladať mestským poslancom návrh na zvýšenie daní z nehnuteľností, avšak vylúčiť to ešte nevieme.“

Radnica pripravila aj návrh na zvýšenie paušálneho poplatku za komunálne odpady. „Na základe rozpočtovania položiek výdavkov na nakladanie s komunálnymi odpadmi na rok 2024 bolo potrebné v zmysle Zákona o odpadoch upraviť sadzbu paušálneho poplatku tak, aby mesto zabezpečilo dostatočné príjmy na hradenie ekonomicky oprávnených výdavkov,“ vysvetlila primátorka.

Ďalej uviedla, že mesto pripravilo aj návrh na zavedenie jednotnej sadzby dane za psa, pretože rozdielne sadzby pre psov chovaných v záhradkárskych osadách, rodinných domoch a v ‚činžových‘ domoch viedli k špekulatívnemu správaniu sa vlastníkov psov chovaných v bytoch, ktorí prihlasovali svojich psov na záhrady alebo do rodinných domov s cieľom vyhnúť sa platbe vyššej dane.

V závere konštatovala, že súčasný návrh rozpočtu mesta Handlová na rok 2024 a výhľadovo na roky 2025 a 2026 je v štádiu rozpracovania a nie je možné ho upraviť ako vyrovnaný bez pomoci štátu na príjmovej strane (DPFO). Posledné prognózy predpokladaného vývoja pre rok 2024 nie sú optimistické a reálne tak hrozí prijatie rozpočtového provizória.

„Prijatie rozpočtu po provizóriu na rok 2024 bude mať pravdepodobne rapídny dopad na služby pre občanov mesta a jeho ďalší rozvoj,“ kriticky konštatovala Silvia Grúberová. „Teraz čakáme, či štát pomôže,“ uzavrela.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok